sobota, 8 września 2018

Dyniowe scones (angielskie bułeczki)

Uwielbiam te kruche angielskie, bułeczki. Pierwszy raz miałam okazję ich próbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor.
Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone na pół z dodatkiem masła, ulubionej konfitury czy miodu.



Scones:
2 szkl mąki pszennej
7 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
90g zimnego masła
1/2 szkl puree z dyni
3 łyżki śmietany
jajko

Lukier cynamonowy:
1/2 szkl cukru pudru
 1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina wody




Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać.
Puree z dyni, śmietanę i jajko wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Stolnice podsypać mąką i dłońmi uformować z ciasta koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Scones piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z cynamonem i odrobiną wody na gęsty lukier. Polać bułeczki.


9 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam takie bułeczki. Pychotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te bułeczki, tyle o nich słyszałam, ale jeszcze nie miałam okazji ich upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszności, że nie sposób się na nie nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki Aniu ;) rzeczywiście trudno poprzestać na jednej ;)

      Usuń
  4. od jakiegoś czasu bardzo lubię dyniowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  5. Terz pierwszy raz słyszę o takich bułeczkach , apetycznie wyglądają. Wogule wszystkie przepisy są cudowne. 😀

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)