Cudownie czekoladowe, wilgotne brownie w połączeniu z delikatną śmietanką i orzeźwiającymi malinami to deser doskonały. My jesteśmy nim zachwyceni :)
Brownie:
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka w temp. pokojowej
250 g cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
ok 200 g malin
mięta lub melisa do dekoracji
Brownie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na
kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem: zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Wyłożyć na ostudzone brownie. Schłodzić.
Takie ciasto to coś dla mnie. Moje ulubione połączenie smaków 😊
OdpowiedzUsuńAniu cieszę się, że Ci się podoba przepis :)
UsuńSłodkie brownie i kwaskowate malinki, pychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZałapię się na małą porcyjkę? Wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńCiasta już nie ma ale dla Ciebie upiekę jeszcze jedno :))))
Usuńtakie ciasto to bym zjadła
OdpowiedzUsuń