sobota, 1 września 2018

Konfitura z żurawiny i pomarańczy

Żurawina już zaczęła się pojawiać w sklepach. Warto zrobić sobie jej zapas na zimę gdyż jest składnikiem cennych witamin i ma działanie antybakteryjne. Ponadto pomaga zwalczyć infekcje dróg moczowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zapobiega niektórym nowotworom. 
Przynosi same korzyści :)
Z podanych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki konfitur doskonałych do ciast i deserów. Smak konfitury można wzbogacić ulubionymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, wanilią lub dodać odrobinę pieprzu jeśli mają być dodatkiem do mięs.



2 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
sok z 2 pomarańczy
1/2 szkl cukru



Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej na kilka godzin, wtedy straci gorzkawy smak.
Żurawinę, cukier i sok podgrzewamy w garnku pod przykryciem często mieszając. Konfiturę gotujemy około 10-15 minut aż zgęstnieje. Gorącą przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

6 komentarzy:

  1. przepis bardzo fajny! ale musi byc aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak przygotowana smakuje naprawdę super :)

      Usuń
  2. Ciekawe połaczenie. Nigdy nie jadłam takiej konfitury.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie konfitury, ale takiej nie jadłam. Na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)