Dzięki dyni hokkaido drożdżówki mają śliczny żółty kolor. Jej zaletą jest nie tylko kolor ale również neutralny smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań. Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.
Ciasto drożdżowe:
2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
1/4 szkl cukru
op. drożdży instant (7g)
1/2 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
kilkanaście mniejszych śliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
Lukier:
1 szkl cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
odrobina wody
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże.
Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki.
Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto i znów ułożyć kolejną porcję śliwek. Ciasto zawinąć do końca w rulon. Rulon pokroić na 9 równych części. Tortownicę (26cm) posmarować tłuszczem i ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na
ok 45 min do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Ostudzone drożdżówki polać lukrem.
Rewelacyjne drożdżówki Asiu :)
OdpowiedzUsuńświetna drożdżówka
OdpowiedzUsuńMam w ogródku kilkanaście dyń. Może zrobię jeszcze drożdżówki ?, maja piekny kolor i wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, uwielbiam takie kolorki w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńCudowny kolor!
OdpowiedzUsuń