czwartek, 13 września 2018

Czekośliwka

Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao są doskonałym dodatkiem do pieczywa, deserów, naleśników. Ja przyznam się, że uwielbiamy wyjadać ją prosto ze słoiczka ;)




2,5 kg śliwek (najlepsze są węgierki)
800 g cukru
100 g gorzkiego kakao
100 g gorzkiej czekolady



Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając przez ok 2,5 godziny. Przestudzić, zmiksować. Znów doprowadzić do wrzenia. Dodać kakao i smażyć ok 10 minut. Na końcu dodać pokruszoną czekoladę. Podgrzewać jeszcze chwilę aż się rozpuści.
Wrzącą czekośliwkę nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków. Natychmiast zakręcać i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) Do deserów, placuszków, ale tez do samodzielnego jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu do samodzielnego jedzenia najbardziej mi smakuje ;) choć dzisiaj mieliśmy naleśniki z czekośliwką :)

      Usuń
  2. Pycha, robiłam kiedyś, ale niestety moi domownicy wolą nutelle :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka też uwielbia nutellę ale przestałam ją kupować, no chyba że potrzebuję do ciasta; )

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)