W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi. Warto korzystać póki są bo sezon na nie jest bardzo krótki. Jajecznica to doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Zwłaszcza na leniwe weekendowe poranki :)
1/2 pęczka szparagów
6 jajek
2 łyżki startego parmezanu+ do posypania
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu+ do posypania
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 łyżki masła
Szparagi umyć, osuszyć i drobno pokroić, zachowując główki. Główki ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi i smażyć ok 5-10 minut pamiętając, aby pozostały lekko chrupiące.
Wbić jajka, doprawić do smaku i smażyć do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.
Na talerzach układać porcje jajecznicy oraz ugotowane główki szparagów. Posypać parmezanem i oprószyć kolorowym pieprzem.
Fajna propozycja! Ciekawa taka jajecznica :)
OdpowiedzUsuń