Bardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;)
2 duże selery (ok 700 g)
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
1,5-2 l wywaru jarzynowego
sól
świeżo zmielony pieprz
maggi
2 łyżki śmietany 18%
1/2 szkl orzechów włoskich
ser formaggio lub parmezan
Na dwóch łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w kostkę selera i zmiażdżony czosnek. Smażyć kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem.
Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć skórki. Zupę podawać posypaną orzechami, startym serem i polaną oliwą. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Jaka apetyczna!
OdpowiedzUsuńDzięki Aga :)
UsuńChętnie bym zjadła, zapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie, że była bardzo smaczna, polecam :)
UsuńCiekawa zupa. Lubię kremy i dania wegetariańskie. Cudna miseczka -:)
OdpowiedzUsuńpięknie podana ta zupa, chętnie bym się poczęstowała bo z selera jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :) polecam Ci tę zupkę bo naprawdę jest pyszna ;)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super !! Asiu polecam do kremu z selera dodać...pomarańczy !! ;-))
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą nie jadłam, muszę następnym razem wypróbować ;)
Usuńnie jadłam nigdy zupy z selera; ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńIza koniecznie wypróbuj, jest naprawdę pyszna :)
UsuńUwielbiam wszystkie zupy krem :) Twoja wspaniale się prezentuje:) Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń