czwartek, 18 maja 2017

Ciastka francuskie z rabarbarem

W tygodniu kiedy nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;)



4 łodygi rabarbaru
op. ciasta francuskiego (275g)
4 łyżki domowego cukru z wanilią

cukier puder do posypania



Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 8-9 cm. Nożem naciąć w środku kwadrat o 1 cm mniejszy nie docinając 2 przeciwległych rogów. Następnie przeplatamy brzegi i przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i nakładać po łyżce na środek każdego ciastka. Ciasteczka piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


14 komentarzy:

  1. Ciasteczka bardzo apetycznie wyglądają, zabieram jedno do kawki i pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto francuskie zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Twoje ciastka z rabarbarem wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne są te Twoje rabarbarowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł ! Ciasteczka wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rabarbar i ciasto francuskie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają, z chęcią bym się wprosiła na jedno ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurcze jakie to proste, zapomniałam ostatnio o cieście francuskim, czas powrócić :) a rabarbar kocham miłością wieczną

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)