Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne.
Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień.
Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :)
Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień.
Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :)
3 białka
1/2 szkl domowego cukru waniliowego
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli
cukier puder do posypania
1/2 szkl domowego cukru waniliowego
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli
cukier puder do posypania
Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Pod koniec ubijania dodać cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Asiu, babeczki wyglądają cudnie. Niejedna cukiernia może ich pozazdrościć :-))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUrocze są! Ktoś tu zaczyna myśleć już o Wielkanocy ;)
OdpowiedzUsuńAsiu pomału juz trzeba, czas leci jak szalony ;)
UsuńUrocze babeczki,w sam raz do koszyczka :)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńWitam serdecznie, a ile bėdzie babeczek z tego przepisu?z góry dziękuję za odpowiedź -pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOk 16, zależy od wielkosci foremek.
UsuńPysznie wyglądają :) Porywam jedną :)
OdpowiedzUsuńIza zapraszam :)
UsuńNic nie pisze o zoltkach
Usuńprzecudne te babeczki
OdpowiedzUsuńUroczo prezentują się te maleństwa :) W sam raz do wielkanocnego koszyka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, do koszyczka będą w sam raz ;)
UsuńŚliczne babeczki 😁
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrześliczne małe cudeńka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
UsuńAsiu wspaniałe babeczki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko dziękuję :)
Usuńcudne są :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie. Proszę napisz czy cukier waniliowy taki z torebki bo nie bardzo wiem jaki to domowy z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja sama robię cukier z prawdziwą wanilia ale możesz dodać zwykły cukier i np. aromat waniliowy lub inny ulubiony ;)
UsuńA ile mniej więcej tego aromatu na taką ilość składników?
UsuńKilka kropel aromatu lub łyżeczkę jeśli jest to ekstrakt waniliowy
UsuńA co z żółtkami? Robię pierwszy raz i strasznie gęste ciasto mi wyszło, ma Pani patent jak w foremkę wkładać je? Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńTo są babeczki na białkach. Często zostaje mi trochę białek i wykorzystuję je do takich właśnie wypieków;) a ciasto nie powinno być aż takie gęste... czy na pewno dodałaś mleko i olej? To jest prawie szklanka płynów.
UsuńNaprawde trzeba 0,5 szkl. cukru Waniliowego?
OdpowiedzUsuńDomowy cukier waniliowy to nic innego jak cukier kryształ wymieszany z ziarenkami wanilii. Można użyć zwykłego cukru plus ekstrakt waniliowy 😉
UsuńMam pytanko.czy ciastem napełniamy całe foremki czy tylko część...
OdpowiedzUsuńForemki napełniać do 2/3 wysokości
Usuń