niedziela, 19 marca 2017

Mini babeczki waniliowe

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne.
Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. 
Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :)




3 białka
1/2 szkl domowego cukru waniliowego
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli

cukier puder do posypania



Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Pod koniec ubijania dodać cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Asiu, babeczki wyglądają cudnie. Niejedna cukiernia może ich pozazdrościć :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze są! Ktoś tu zaczyna myśleć już o Wielkanocy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu pomału juz trzeba, czas leci jak szalony ;)

      Usuń
  3. Witam serdecznie, a ile bėdzie babeczek z tego przepisu?z góry dziękuję za odpowiedź -pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo prezentują się te maleństwa :) W sam raz do wielkanocnego koszyka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, do koszyczka będą w sam raz ;)

      Usuń
  6. Prześliczne małe cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)