środa, 20 kwietnia 2016

Płatki ryżowe zapiekane z jabłkami i migdałami

Uwielbiamy ryż zapiekany z jabłkami. Tym razem przygotowałam szybszą wersję tego deseru. Płatki ryżowe nie wymagają gotowania przed zapiekaniem i przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecam, zwłaszcza z gęstym jogurtem lub kleksem bitej śmietany :)



Porcelana Bogucice "Rajski Ogród"


260 g płatków ryżowych błyskawicznych Cenos
2 szkl mleka
4 duże jabłka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków migdałowych
przyprawa do szarlotki
cynamon



Do naczynia żaroodpornego (śr.ok 20cm) wsypać płatki ryżowe. Mleko zagotować, zalać płatki i posypać 1-2 łyżkami cukru. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na płatki ryżowe. Oprószyć cukrem, przyprawą do szarlotki i odrobiną cynamonu. Całość posypać płatkami migdałowymi. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut.

6 komentarzy:

  1. od siebie dodałam żurawine-wyszło pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam - przepis świetny, dawno nie jadłam tak dobrego ryżu z jabłkami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moja wersja ci posmakowała :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)