Uwielbiamy ryż zapiekany z jabłkami. Tym razem przygotowałam szybszą wersję tego deseru. Płatki ryżowe nie wymagają gotowania przed zapiekaniem i przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecam, zwłaszcza z gęstym jogurtem lub kleksem bitej śmietany :)
Porcelana Bogucice "Rajski Ogród"
260 g płatków ryżowych błyskawicznych Cenos
2 szkl mleka
4 duże jabłka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków migdałowych
przyprawa do szarlotki
cynamon
Do naczynia żaroodpornego (śr.ok 20cm) wsypać płatki ryżowe. Mleko zagotować, zalać płatki i posypać 1-2 łyżkami cukru. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na płatki ryżowe. Oprószyć cukrem, przyprawą do szarlotki i odrobiną cynamonu. Całość posypać płatkami migdałowymi. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut.
jutro próbuję !
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak smakowały :)
Usuńod siebie dodałam żurawine-wyszło pysznie!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno było pyszne :)
UsuńWczoraj zrobiłam - przepis świetny, dawno nie jadłam tak dobrego ryżu z jabłkami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moja wersja ci posmakowała :)
UsuńOd dluzszego czasu sledze Twoje przepisy i przyznaje ze czesto z nich korzystam. Ten na pewno wyprobuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi czytać takie komentarze :))
Usuń