niedziela, 24 kwietnia 2016

"Pysznotka"

Pysznotka, Pychotka, Pani Walewska..... Wszystkie te nazwy określają jedno, bardzo pyszne ciasto. Nie wiem jak to się stało, że jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne.




Ciasto:
300 g mąki pszennej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag 
200 g margaryny
160 g cukru + 80 g na piankę
4 jajka
200 g orzechów włoskich siekanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka amoniaku
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem:
500 ml mleka
4 jajka
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru

słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki



Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można je upiec razem w termoobiegu lub osobno.

Krem: Mleko zagotować z cukrem. Całe jajka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki.



13 komentarzy:

  1. Nie ma to jak pyszotka :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam takie ciasto już kilka razy, jest pyszne. Twoje Asiu wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz Marzenko a ja pierwszy raz je piekłam ;) ale nie ostatni :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, rewelacja, a ciasto smakuje niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasto! Ja też jeszcze nie pieklam takiego i pewnie nie prędko uda mi się je upiec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia, na pewno znajdzie sie okazja na to ciacho ;)

      Usuń
  6. Pieknie wyglada.Mam pytanie w jakiej temp.maja pisc sie placki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. w jakie temperaturze piec placki ? bo nie jest napisane....

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)