Tak przygotowana ryba będzie równie dobrze smakowała jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno. Polecam, smakuje rewelacyjnie :)
300 g pstrąga łososiowego
przyprawa do ryb w młynku do smaku
łyżka soku z limonki
świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Sos koperkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
odrobina soli i pieprzu do smaku
Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić sokiem z limonki i oprószyć przyprawą do ryb oraz pieprzem. odstawić na pół godziny.
Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut z jednej a później z drugiej strony.
Smakowita propozycja, bardzo lubię rybę w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Kasiu :)
UsuńAsiu pyszna propozycja. Bardzo lubię łososia :-)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka, idealny obiad nie tylko piątkowy!
OdpowiedzUsuńOj pyszna, trzeba będzie powtórzyć :)
UsuńWreszcie ktoś zaczął robić ryby tak jak lubię :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Kasia
Pozdrawiam Kasiu :)
Usuń