Udka z rosołu wcale nie muszą być nudne. My bardzo lubimy takie z chrupiącą skórką więc tym razem postanowiłam je przygotować właśnie w ten sposób. Wyszły pyszne, polecam :)
Obiad podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.
3 ugotowane udka z rosołu
Panierka:
szkl bułki tartej
2 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
odrobina pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Przygotować panierkę. W jednej miseczce rozbełtać jajka z papryką i pieprzem. Do drugiej przesypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Udka po wyjęciu z rosołu dobrze odsączyć. Panierować najpierw z mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć udka z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać np. z ziemniaczkami i miksem sałat, posypane szczypiorkiem.
Na takie pyszne udka, to ja zawsze chętna, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Kasiu :)
UsuńTak jeszcze nie robiłam...zawsze przyprawiam i odgrzewam w piekarniku, muszę wypróbować Twój pomysł przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńJa zwykle odsmażałam na oleju ale bez panierki. Teraz jednak będę tak robiła :)
Usuńbardzo smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu bardzo fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńTakiego kurczaka bardzo lubimy a na dodatek kojarzy nam się z rodzinnym domem. Mama często smażyła go na niedzielny obiad. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kuchnia mamy :)
Usuń