środa, 13 kwietnia 2016

Torcik jogurtowo-jagodowy

Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych.
Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :)






1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
600 ml jogurtu naturalnego
2 szkl jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki żelatyny
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
cukier puder do smaku

wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji





Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali albo wyjąć wcześniej aby się trochę rozmroziły. Odlać 2/3 szkl galaretki, resztę wlać do masy jogurtowej, wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem.

Jeśli jogurty, galaretka i jagody będą mocno schłodzone wtedy masa zacznie szybko tężeć. Lepiej aby te produkty były w temp. pokojowej, masę można później przed wylaniem na biszkopty lekko schłodzić w lodówce aby przyspieszyć jej tężenie.

Dno tortownicy (26cm) wyłożyć biszkoptami. Na początku łyżką wyłożyć część masy jagodowej, wstawić do lodówki aby stężała. W ten sposób unikniemy wypłynięcia biszkoptów. Wylać resztę masy jagodowej a gdy ta stężeje wylać odłożona wcześniej galaretkę. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i cukrowymi serduszkami.


15 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)