niedziela, 3 kwietnia 2016

Sernik krakowski z bakaliami

 Sernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy.




Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej Młynomag
150 g mąki krupczatki Młynomag 
125 g cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
125 g zimnej margaryny
jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu 3x zmielonego
8 jaj
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina wody
kolorowa posypka



Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.

Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.  Wylać na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.


8 komentarzy:

  1. smakowity serniczek Asiu ;) u mnie dziś na zimno ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, na zimno też lubię :)

      Usuń
  2. Asiu cudowny serniczek zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię serniki. Z dużą ilością bakalii szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie są chyba najlepsze, przypominają smaki dzieciństwa :)

      Usuń
  4. Serniki to moja miłość:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)