Sernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy.
Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej Młynomag
150 g mąki krupczatki Młynomag
125 g cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
125 g zimnej margaryny
jajko
Masa serowa:
1 kg twarogu 3x zmielonego
8 jaj
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej
Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina wody
kolorowa posypka
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina wody
kolorowa posypka
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.
smakowity serniczek Asiu ;) u mnie dziś na zimno ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, na zimno też lubię :)
UsuńAsiu cudowny serniczek zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBardzo lubię serniki. Z dużą ilością bakalii szczególnie.
OdpowiedzUsuńTakie są chyba najlepsze, przypominają smaki dzieciństwa :)
UsuńSerniki to moja miłość:)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń