piątek, 8 kwietnia 2016

Kruche rogaliki z budyniem

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie.






Ciasto kruche:
250g mąki pszennej luksusowej Młynomag
200g mąki krupczatki Młynomag
200 g zimnej margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka

Budyń:
300 ml mleka
4 łyżki domowego cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Filiżanka "Diament Gold" Porcelana Bogucice


Budyń: żółtka dokładnie wymieszać rózgą z cukrem i obiema mąkami. Mleko doprowadzić do wrzenia, gorące wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić.

Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.

Rogaliki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




18 komentarzy:

  1. Chyba się skuszę na takie rogaliki :) A z tą filiżanką, to po prostu wołają do mnie, by zrobić identyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko polecam bo są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  2. z wielka ochota się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    W sam raz do późno-porannej kawuni!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prostota często smakuje najlepiej, a ja uwielbiam wszystko, co z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no muszą być pysznie, nie robiłam jeszcze takich

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna dac make tortowa? zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)