niedziela, 6 maja 2018

Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru

Przepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;) 
My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę.
Polecam :)


Ciasto kruche:
1/2 kg mąki
250 g margaryny
1 szkl c. pudru
4 żółtka
1 jajko
1 proszek do pieczenia

Galaretka:
1 kg rabarbaru
15 dag cukru
2 galaretki agrestowe
(u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa)

cukier puder do posypania



Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić.

Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier i 1/2 szkl wody. Dusić aż rabarbar zacznie się rozpadać. Do gorącego wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę wylać na kruchy spód. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem.


13 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)