poniedziałek, 21 września 2020

Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami

Pyszne, orzechowe ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami. 
Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł.




Ciasto kruche:
250g zimnej margaryny
500 g mąki pszennej
3 żółtka
150g cukru pudru
5 łyżek zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka orzechowa:
3 białka
150 g cukru pudru
250g orzechów włoskich mielonych

słoik powideł śliwkowych




Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami. 

Ciasto wyjąć  z lodówki, nakłuć widelcem i posmarować powidłami. Wyłożyć piankę orzechową. Z pozostałego ciasta odrywać kawałeczki i posypać po masie orzechowej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 30 minut do zarumienienia.
Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)