poniedziałek, 15 czerwca 2020

Chleb z garnka z owsianymi otrębami

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :)



4,5 szkl mąki pszennej
1 szkl otrąb owsianych
1/2 szkl siemienia lnianego
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju

łyżka maku do posypania




Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.
Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą ściereczką aby skórka nie była zbyt twarda.

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)