sobota, 6 czerwca 2020

Ciastka gęsie łapki

Przepyszne, kruche ciasteczka. Wyglądem przypominają gęsie łapki, stąd ich nazwa. Szybkie do przygotowania i jeszcze szybciej znikają z talerza.




200g zimnego masła
200g białego sera
2 szkl mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 żółtka

ok 1 szkl cukru do obtoczenia ciastek




Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Masło, ser i mąkę posiekać, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i obtaczać w cukrze, lekko dociskając, z obu stron. Następnie każde kółeczko złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Lekko docisnąć aby nie rozwinęło się podczas pieczenia. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok 20 minut w 180 stopniach. 

6 komentarzy:

  1. Ciasteczka urocze i nazwa trafiona:) już je lubię, bo nie mają proszku do pieczenia, za którym nie przepadam.
    Dzięki za przepis😘

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetne te ciasteczka; koniecznie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają Twoje ciasteczka i pewnie tak smakują 🍩😀

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)