środa, 22 lutego 2017

Racuchy drożdżowe prawie jak pączki

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam z całego serca te racuchy. Smakują jak prawdziwe, puchate pączki a pracy przy nich tak niewiele.
Moje zniknęły jeszcze ciepłe :)




1/2 kg mąki
1/2l ciepłego mleka
op. drożdży instant (8g)
łyżka domowego cukru waniliowego
jajko
 
olej do smażenia
cukier puder do posypania




Do miski przesypać przesianą mąkę, dodać cukier i suche drożdże, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić gładką masę. Można to zrobić za pomocą łyżki lub robota. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

24 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne,chyba jutro zrobię córciom na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł z tą namiastką pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mogłabym jeść i jeść takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza gdyby tylko można je jeść tak bezkarnie, że nie pójdą w boczki to częściej bym je smażyła ;))))

      Usuń
  4. Witam,mam pytanie ile drożdży świeżych powinno się dać, bo nie mam akurat suchych?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję jeszcze rodzinki.Pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis. Wyszły wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  7. No to pieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne😜goszczą u mnie na stole już drugi dzień z rzędu😃

    OdpowiedzUsuń
  9. te pączki wyglądają obłędnie. Jutro przygotuję i zrobię prezent najbliższym. Dzięki za super pomysł!

    ps:świetny blog

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można smażyć na smalcu?

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają super, właśnie rośnie mi ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję, właśnie rośnie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  13. szybkie łatwe i baaardzo smaczne 😊
    pozdrawiam kolezanko z LE 😉

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)