czwartek, 7 maja 2020

Maślana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe.



Ciasto drożdżowe:
35 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
150 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła

Masło z cukrem:
100 g masła
100 g cukru

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g mąki pszennej

4 łodygi rabarbaru



Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło z cukrem rozpuścić. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Blaszkę posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i posmarować je rozpuszczonym masłem z cukrem. Przykryć i odstawić na 15 minut. 
Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. 
Podrośnięte ciasto posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut. Ostudzić.


4 komentarze:

  1. Pysznie. Uwielbiam maślane drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz rabarbar a potem kolejne owoce sezonowe. Lubimy ten czas. Stale można mieć inną drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Już dawno nie jadłam takiego ciasta, choć ostatnio za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)