niedziela, 12 sierpnia 2018

Sernik z morelami i cytrynową pianką

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. W sezonie często dodaję do nich różne owoce, dzięki czemu za każdym razem smakują trochę inaczej. 




Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany

Masa serowa:
1kg sera białego z wiadereczka
2 jajka
2 budynie waniliowe
3/4 szkl cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
500 g moreli
Pianka:
5 białek
1 szkl cukru do piany
1 kisiel cytrynowy 

 Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika.
Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu. 
 
Pianka: Z białek i szczypty soli ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.
Gotową pianę wyłożyć na morele a na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec  60 minut w 180st C. Gdyby góra za bardzo się rumieniła należy przykryć ją papierem do pieczenia lub folia aluminiową.
Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)