piątek, 10 kwietnia 2020

Ciasteczka wielkanocne z lemon curd

Kruche ciasteczka z cytrynowym kremem podbiją serca nie tylko najmłodszych łasuchów :)

Z okazji zbliżających się Świąt życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. 

Wesołych Świąt!




Ciasteczka:
200 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
70 g cukru pudru
jajko
1-2 łyżki zimnej wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Lemon curd:
sok i skórka starta z 2 cytryn
2 jajka
50 g cukru pudru
50 g masła



Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć kurczątka (ewentualnie kieliszkiem kółeczka)  i upiec w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.

Lemon curd: Jajka rozbełtać z sokiem z cytryn, dodać pozostałe składniki i na malutkim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.

Ciasteczka przekładać budyniem i posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)