niedziela, 28 kwietnia 2019

Kotleciki jajeczne w pomidorowym sosie

Tak przygotowane kotleciki będą doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Intensywny smak sosu doskonale podkreśla koncentrat pomidorowy Pudliszki
Kotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.



Kotleciki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
łyżka siekanej natki pietruszki
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
duży pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki  
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarowanego
1/2 szkl bulionu
łyżeczka cukru
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka majeranku
łyżeczka suszonej bazylii
kulka mozzarelli



Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej.  Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić, dodać do cebulki, smażyć ok 5 minut. Podlać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i przyprawić do smaku. Włożyć usmażone kotleciki, posypać startą mozzarellą i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut aż ser się rozpuści. 

Kotleciki podawać posypane szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną sałatką.



Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)