środa, 31 października 2018

Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;)
Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;)




Biszkopt:
3 jajka
1 szkl cukru
4 łyżki puree z dyni hokkaido
3/4 szkl maki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Krem z masłem orzechowym:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków

gorzka czekolada do posypania




Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia.

Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować.

Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić.

15 komentarzy:

  1. Och, szkoda, że nie mam wszystkich składników w domu, chętnie bym się na nią skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna i na pewno mega pyszna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie zakręcona i te połączenie smaków!
    Ja też mam rolade,ale nie nadaje się do pokazania ;), ale do jedzenia jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia:) na pewno się nadaje do pokazania skoro taka smaczna :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :) zwłaszcza ten krem mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykwintnie, smacznie u Joasiu, jak zawsze:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Długo się wachałam czy te smaki przypadną nam do gustu ale wreszcie upiekłam roladę i naprawdę polecam. Jest pyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i bardzo cieszę się, że rolada Ci posmakowała :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)