wtorek, 10 września 2019

Snickers na herbatnikach

Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają pieczenia, robi się je szybko i smakują nieziemsko. Połączenie słodkiego karmelu i słonych orzeszków sprawia, że ciasto smakuje doskonale. Idealne do kawy zarówno na co dzień jak i na większe uroczystości.
Przepis znaleziony w necie.




ok 190 g jasnych herbatników
ok 190 g kakaowych herbatników

Masa:
1 szkl mleka
200 g masła
3/4 szkl cukru
350 g mleka w proszku

puszka kajmaku
puszka orzeszków ziemnych
mleczna czekolada




Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Masa: Mleko, cukier i masło podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia, ostudzić. Miksując dodawać stopniowo mleko w proszku. 
Spód formy (20x20cm)  wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Rozsmarować połowę mlecznej masy i przykryć warstwą jasnych herbatników. Kajmak lekko podgrzać w garnuszku aby było go łatwiej rozprowadzać i połowę wyłożyć na herbatniki, przykryć pozostałymi jasnymi ciastkami. Wyłożyć resztę mlecznej masy i przykryć ciastkami kakaowymi. Ostatnią warstwą jest kajmak.  Ciasto posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby zastygło.


22 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie.Na jaką foremkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto jest przepyszne!!! na herbatnikach jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to mega smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) ja zawsze robiłam na kruchym cieście ale chyba skuszę się na Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ale to bardzo podoba nam się przepis. Wykorzystamy jeszcze w tym tygodniu. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, same pyszności u Ciebie <3 Ciasto bajka! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)