wtorek, 23 października 2018

Pigwa do herbaty na zimę

Owoce pigwy zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność.




1 kg pigwy
1/2 kg cukru


Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 




11 komentarzy:

  1. Bardzo łatwy przepis, a zimą jak znalazł do herbatki ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, robi się szybko i jeszcze przyjemniej pije się później taka herbatkę :)

      Usuń
  2. Czy można zamiast cukru użyć miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że nigdy nie robiłam przetworów z miodem i nie wiem czy wytrzymają tak długo jak te z cukrem...

      Usuń
  3. Ależ doskonale musi smakować taka herbatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika zapewniem, że taka herbatka jest pyszna :) Pigwa jeszcze jest dostępna więc możesz zrobić jeszcze na zimę ;)

      Usuń
  4. Ja z pigwy a raczej pigwowce robię nalewkę 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką herbatkę to ja się do Ciebie wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki prościutki przepis, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią bym spróbowała, bo pigwy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie gotuję pigwowca na zimę Przetrzymuje się doskonale

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)