sobota, 24 czerwca 2017

Bajgle

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się na śniadanie lub piknik.




 500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

3 łyżki maku
4 łyżki sezamu
jajko do posmarowania 



Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrobić, podzielić na 10 części. Uformować kulki, przykryć i odstawić na 20 minut. W kuleczkach zrobić dziurę palcem i obrócić jak hula hop kilka razy aby dziurka się powiększyła.

W garnku zagotować wodę z łyżeczka cukru. Kłaść bajgle i gotować z każdej strony ok 1 minuty. Odłożyć na ściereczkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie schrupała bym takiego bajgla. Z Krakowa na pewno nie pochodzi, jeszcze nie spotkałam się z nim :) Nazwa raczej ślązacka, może z tamtąd pochodzi ? -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu teraz mało znany ale wg Wikipedii wywodzi się właśnie z Krakowa ;) Bajgle najbardziej popularne są w Stanach i na zachodzie ;)
      https://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel

      Usuń
  3. Rewelacyjnie wyglądają :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne, takie domowe muszą być pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie kiedyś takie zrobić, bo wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczę Asiu, takiego mi smaka narobiłaś na bajgle ;( wyglądają wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)