niedziela, 19 marca 2017

Mini babeczki waniliowe

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne.
Te urocze maleńkie babeczki będą piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Są tak łatwe i szybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. 
Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :)




3 białka
1/2 szkl domowego cukru waniliowego
1,5 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
100 ml mleka
szczypta soli

cukier puder do posypania



Białka ubić ze szczyptą soli na puch. Pod koniec ubijania dodać cukier i ucierać aż będą lśniące i szkliste. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawać olej i mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do małych silikonowych foremek na babeczki i piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

32 komentarze:

  1. Asiu, babeczki wyglądają cudnie. Niejedna cukiernia może ich pozazdrościć :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze są! Ktoś tu zaczyna myśleć już o Wielkanocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie, a ile bėdzie babeczek z tego przepisu?z góry dziękuję za odpowiedź -pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uroczo prezentują się te maleństwa :) W sam raz do wielkanocnego koszyka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne małe cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie. Proszę napisz czy cukier waniliowy taki z torebki bo nie bardzo wiem jaki to domowy z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja sama robię cukier z prawdziwą wanilia ale możesz dodać zwykły cukier i np. aromat waniliowy lub inny ulubiony ;)

      Usuń
    2. A ile mniej więcej tego aromatu na taką ilość składników?

      Usuń
    3. Kilka kropel aromatu lub łyżeczkę jeśli jest to ekstrakt waniliowy

      Usuń
  9. A co z żółtkami? Robię pierwszy raz i strasznie gęste ciasto mi wyszło, ma Pani patent jak w foremkę wkładać je? Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są babeczki na białkach. Często zostaje mi trochę białek i wykorzystuję je do takich właśnie wypieków;) a ciasto nie powinno być aż takie gęste... czy na pewno dodałaś mleko i olej? To jest prawie szklanka płynów.

      Usuń
  10. Naprawde trzeba 0,5 szkl. cukru Waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy cukier waniliowy to nic innego jak cukier kryształ wymieszany z ziarenkami wanilii. Można użyć zwykłego cukru plus ekstrakt waniliowy 😉

      Usuń
  11. Mam pytanko.czy ciastem napełniamy całe foremki czy tylko część...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)