poniedziałek, 16 lipca 2018

Leczo z kaszą bulgur

Kasza bulgur jest niezwykle zdrowa, pożywna, bogata w antyoksydanty i zdecydowanie powinna być częściej stosowana w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw tworzy lekkie i typowo letnie danie.
Leczo z powodzeniem można przygotować z podwójnej porcji i obiad na dwa dni gotowy :)




2 małe cukinie
1 czerwona papryka
cebula
2 ząbki czosnku
2 woreczki kaszy bulgur brązowy Cenos
pętko dowolnej kiełbasy
4 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
łyżka przyprawy pomidory z bazylią
3 łyżki oliwy
1/2 pęczka koperku




W dużym garnku o grubym dnie przesmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać obraną i pokrojoną cukinię, pomidory i paprykę. Leczo doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. W osobnym garnku ugotować 2 woreczki kaszy.
Ugotowane leczo połączyć z kaszą. Danie przed podaniem posypać świeżym koperkiem.



5 komentarzy:

  1. Kusisz takim leczo :) Już mnie skusiłaś na pastę z tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo uwielbiam, ale z kaszą nie próbowałam. Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)