czwartek, 5 lipca 2018

Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach

Gdy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy!




Ciasto:
składniki w temp. pokojowej
6 białek
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka kokosowa:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki wiórków kokosowych

ok 200 g czerwonych porzeczek



Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami i kruszonką. Ciasto piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

12 komentarzy:

  1. Joasiu lato w pełni, co widać u Ciebie :)Pychotka ciasto chętnie zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Małgosiu, ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  2. bardzo apetycznie wygląda. Super letnie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się genialnie :) Aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciacho! Piękne. Zanim wczytałam się w składniki, myślałam, że to ciasto drożdżowe;) super pomysł na wykorzystanie białek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) rzeczywiście można się pomylić ;)

      Usuń
  5. Asieńko!
    Pysznie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)