Gdy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy!
Ciasto:
składniki w temp. pokojowej
6 białek
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka kokosowa:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
ok 200 g czerwonych porzeczek
Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami i kruszonką. Ciasto piec ok 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Joasiu lato w pełni, co widać u Ciebie :)Pychotka ciasto chętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu, ciasto jest pyszne :)
Usuńbardzo apetycznie wygląda. Super letnie ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne letnie ciasto :D
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się genialnie :) Aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńAle ciacho! Piękne. Zanim wczytałam się w składniki, myślałam, że to ciasto drożdżowe;) super pomysł na wykorzystanie białek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) rzeczywiście można się pomylić ;)
UsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńPysznie, aż ślinka cieknie:)
Dziękuję Morgano :)
Usuń