Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę a do środka włożyć swój ulubiony farsz.
Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.
275g ciasta francuskiego
żółtko
łyżka mleka
mak do posypania
Sałatka:
15 dag szynki konserwowej
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 jajka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól
pieprz
żółtko
łyżka mleka
mak do posypania
Sałatka:
15 dag szynki konserwowej
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 jajka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól
pieprz
Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić.
Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki.
Bardzo fajna przekąska. Na pewno wykorzystam na różne sposoby;))
OdpowiedzUsuńPolecam, myslę, że Ci posmakuje :)
UsuńAsiu, to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko :)
UsuńCiekawie)))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńa to dopiero ciekawy sposób na ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :) Porywam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmam pytanie ile wcześniej nadziała pani te rurki żeby nie zmiekły?
OdpowiedzUsuńJa je nadziałam ok godzinę przed przyjściem gości i były ok
Usuń