niedziela, 27 września 2015

Rurki z ciasta francuskiego z sałatką

Lubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono. 
Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę a do środka włożyć swój ulubiony farsz.

Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.
 


275g ciasta francuskiego
żółtko
łyżka mleka
mak do posypania

Sałatka:
15 dag szynki konserwowej
pół puszki kukurydzy
pół puszki groszku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 jajka
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
sól
pieprz



Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie paseczki. Nawinąć na posmarowane margaryną foremki do rurek, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki.

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajna przekąska. Na pewno wykorzystam na różne sposoby;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to dopiero ciekawy sposób na ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :) Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie ile wcześniej nadziała pani te rurki żeby nie zmiekły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je nadziałam ok godzinę przed przyjściem gości i były ok

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)