czwartek, 5 października 2017

Kruszonka - przepis podstawowy

Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów. 
Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele.




200 g mąki pszennej
100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego
100 g masła




Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy kruszonkę zgnieść w dłoni.
Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec.
 Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy w 180 stopniach rozsypaną na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienienia.

6 komentarzy:

  1. Dobra kruszonka to podstawa :) Ciasto smakuje dzięki niej genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia robiła pyszna kruszonke, ale dziś nie pamięta już proporcji. Samodzielnie też robiłam już, ale nie zawsze byłam zadowolona. Sprawdzę Twoje proporcje. Dzięki! 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu takie babcine przepisy są najlepsze :) ja robiłam kruszonki z różnych proporcji, z różnymi dodatkami ale ta jest chyba najlepsza ;)

      Usuń
  3. Pyszna kruszonka.Nigdy nie robiłam jej samodzielnie. To znaczy nie piekłam osobno. Zazwyczaj na ciastach lub potrawach.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)