Używana jest do wzbogacenia wielu ciast, ciasteczek, bułeczek i deserów.
Warto sobie zapamiętać podstawowe proporcje i wzbogacać je w miarę potrzeb o zmielone orzechy, migdały czy cynamon. Możliwości jest naprawdę wiele.
200 g mąki pszennej
100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego
100 g masła
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy kruszonkę zgnieść w dłoni.
Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec.
Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy w 180 stopniach rozsypaną na papierze do pieczenia do lekkiego zarumienienia.
Dobra kruszonka to podstawa :) Ciasto smakuje dzięki niej genialnie :)
OdpowiedzUsuńRacja Aniu :)
UsuńMoja babcia robiła pyszna kruszonke, ale dziś nie pamięta już proporcji. Samodzielnie też robiłam już, ale nie zawsze byłam zadowolona. Sprawdzę Twoje proporcje. Dzięki! 😃
OdpowiedzUsuńAniu takie babcine przepisy są najlepsze :) ja robiłam kruszonki z różnych proporcji, z różnymi dodatkami ale ta jest chyba najlepsza ;)
UsuńPyszna kruszonka.Nigdy nie robiłam jej samodzielnie. To znaczy nie piekłam osobno. Zazwyczaj na ciastach lub potrawach.
OdpowiedzUsuńja zawsze robię na oko ;)
OdpowiedzUsuń