Pyszny dodatek do ziemniaczków i mielonego lub kaszanki.
Choć doskonale nadaje się również jako samodzielne danie.
1/2 główki dużej kapusty
150 g boczku
cebula
sól morska O'Sole
pieprz
łyżka suszonej jarzynki
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować prawie do miękkości.
W garnku z grubym dnem przesmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy ten się wytopi, dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać do boczku. Przyprawić do smaku, wymieszać i dusić aż będzie miękka.
Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody i wymieszać aby nie było grudek. Zasmażką zagęścić kapustę. Dodać koperek, smażyć jeszcze ok 10 minut.
Asieńko!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przyrządzoną kapustkę- smacznego:)
Mile pozdrawiam:)
Dziękuję Morgano :)
UsuńTak przygotowaną kapustę mogłabym jeść codziennie :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńAniu my też bardzo ją lubimy ;)
UsuńJa uwielbiam kapustę zasmażaną ale robiłam ją zazwyczaj trochę inaczej. W przepisie który ja znam gotuje się ją na bulionie warzywnym ( ja ostatnio używam tego gotowego z butelki od Krakusa bo jest smaczny i ułatwia gotowanie). Dzięki temu kapusta nabiera wyrazistego smaku. Choć muszę spróbować zrobić ją według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńNa bulionie też na pewno smakuje wyśmienicie :)
UsuńBardzo lubię taką kapustkę
OdpowiedzUsuń