niedziela, 15 października 2017

Sernik z jabłkami i solonym karmelem

Miałam wielką ochotę na szarlotkę, córka wolała sernik. Wybór był prosty. Padło na sernik z jabłkami ;)))
Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;)
Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale. Oczywiście do pomocy miałam moją małą kuchareczkę Oliwkę :) Razem szybko uwinęłyśmy się z robotą :)




Spód:
250 g ciasteczek digestives
60 g masła

Sernik:
800 g sera na serniki z wiaderka 
1 szkl cukru
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
3 jabłka
łyżka cynamonu
4 łyżki cukru
orzechy pekan do dekoracji

Karmel solony:
przepis TUTAJ 




Spód: ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód tortownicy (24cm) ugnieść i schłodzić.

Sernik: Składniki w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując dodawać jajka i mąkę. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na spód z ciasteczek. Zalać masą sernikową.

Na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne do połowy napełnione wodą. Włączyć piekarnik na 160 stopni. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, włożyć sernik na środkową półkę i piec 1,5 godziny. Gdyby za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzać w lodówce kilka godzin. Polać karmelem i udekorować orzechami pekan. 




10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Solown karmel na pewno dodaje ciekawy smak. Chętnie zjadła bym kawałeczek 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ciasto to ja się wpraszam - moje smaki ulubione :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu cudowny, z chęcią bym zjadła teraz kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego połączenia jeszcze nie robiłam.Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) smakuje też całkiem dobrze ;)

      Usuń
  5. Bardzo fajny przepis,nie pomyślałabym o
    połączeniu jabłkami.Super😋 Mam pytanie czy ta woda to jest zimna czy gorąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Woda do karmelu ma być zimna.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)