Uwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów.
Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale.
Polecam nie tylko miłośnikom kawy :)
1,3 szkl wody
1 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka esencji waniliowej
W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.
Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Asiu przepis zapisuję sobie 😊 Lubię takie ciekawostki oraz kawę. Chętnie go skosztuje ❤
OdpowiedzUsuńMałgosiu myślę, że posmakuje Ci taki syrop do kawki i deserów :)
UsuńChętnie taki przygotuję :) Będzie idealny do deserów, albo kawki :)
OdpowiedzUsuńAniu jest świetny :)
UsuńPyszny dodatek do kawki lub deserku zimowego :D
OdpowiedzUsuńPyszny,pyszny 😊
UsuńObawiam się, że zjadłabym cały słoiczek na jeden raz :P
OdpowiedzUsuńCałkiem możliwe 😉
Usuń