piątek, 27 października 2017

Syrop dyniowo-cynamonowy

Uwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów.
Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale.
Polecam nie tylko miłośnikom kawy :)



1,3 szkl wody
1 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka esencji waniliowej



W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia.
Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

8 komentarzy:

  1. Asiu przepis zapisuję sobie 😊 Lubię takie ciekawostki oraz kawę. Chętnie go skosztuje ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu myślę, że posmakuje Ci taki syrop do kawki i deserów :)

      Usuń
  2. Chętnie taki przygotuję :) Będzie idealny do deserów, albo kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny dodatek do kawki lub deserku zimowego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obawiam się, że zjadłabym cały słoiczek na jeden raz :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)