piątek, 20 października 2017

Makaron z brukselką, bekonem i orzechami

Uwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy.
Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków. Makaron Lubella jest sprężysty, nie rozpada się przy gotowaniu.
Potrawa z nim jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania. Byłam nią zachwycona.



Dla 2 osób: 
2 szkl makaronu Lubella Kolanka Ozdobne
150 g brukselki świeżej lub mrożonej
100 g bekonu wędzonego
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka miodu
garść orzechów pekan 
ser grana padano lub parmezan do posypania



Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu aby zachowały ładny kolor.
Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut.
Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem.


#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

10 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja Joasiu :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieńko!
    Makaron często gości na moim stole, urozmaicam warzywami, mięsem.
    Twoje danie wygląda b. smacznie, chętnie się poczęstuję:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite danie. Lubię makarony pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)