Przepis na taki chleb krąży od jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami.
Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :)
Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem :)
500 g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii (1 mała)
1/2 szkl pestek dyni
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
jajko
250 ml ciepłej wody
250 g cukinii (1 mała)
1/2 szkl pestek dyni
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
Cukinię obrałam, choć młodej cukinii nie musicie już obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę, cukinię. Ciasto wyrobić, na koniec wsypać sporą garść pestek dyni. Wyrobić jeszcze raz. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto zagnieść i przełożyć do keksówki ( dł.30cm.) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównać i przykryć ściereczką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Chleb posmarować żółtkiem rozmąconym z jajkiem i posypać resztą pestek z dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok 30 minut.
Chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Uwielbiam domowe pieczywo :) Pysznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńPyszny domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńPyszny, domowy, chlebek :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe, chcę to
OdpowiedzUsuń