niedziela, 24 stycznia 2016

Lany chrust

Niektórzy pewnie już próbowali tego wynalazku ;) dzisiaj przyszła i na mnie kolej. Chruściki smażone w ten sposób są bardzo smaczne i chrupiące. Robi się je dosyć szybko a jeszcze szybciej znikają z talerza. Wypróbujcie koniecznie bo co tu dużo pisać- są po prostu pyszne! Poczęstowałam nimi dzisiaj kilka osób i wszystkie poprosiły o przepis, tak im smakowały.




3 jajka
łyżka cukru waniliowego
200g mąki
150ml mleka
1 łyżka rumu
szczypta soli

olej do głębokiego smażenia (ok 1/2l)
cukier puder do posypania



Żółtka utrzeć na puch z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać na zmianę mleko, mąkę i rum. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do rękawa cukierniczego i wylewać na gorący olej formując fantazyjne esy-floresy.
Chrusty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem.


21 komentarzy:

  1. Właśnie się do takiego chruściku przymierzam, fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale numer:) my tu się męczymy z foremką na druciku a Ty zwyczajnie wyczarowujesz cuda przy użyciu rękawa:) też takie zrobimy i zobaczymy jakie wzorki nam wyjdą:)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbujcie i dajcie znać jak Wam się udały :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł... na pewno zrobię taki sam (jeśli mi wyjdzie taki sam )... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wyglądu na pewno taki nie wyjdzie :) To jest w nim fajne, że kazdy wyglada inaczej :)

      Usuń
  4. Te chrusty są naprawdę świetne. Jeszcze tego przepisu nie wypróbowałam, ale na pewno w najbliższym czasie nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł - smażone esy-floresy : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy rum można zastąpić innym alkoholem, na spirytusem lub zwykłą wódką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna zastąpić wódką, nawet łyżką octu. Chodzi o to, żeby olej się za bardzo nie pienił przy smażeniu ;)

      Usuń
  7. Jak zastąpić brak rękawa cukierniczego? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w normalnych chrustach jest proszek do pieczenia. tutaj nie potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie sprawdziłam, dzieci zachwycone, super, dziękuję:)

    Pozdrawiam Izabela

    OdpowiedzUsuń
  10. Idę robić :) będzie niespodzianka dla chłopaków gdy wrócą od babci ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)