Święta zbliżają się wielkimi krokami więc już obmyślam co dobrego upiec dla rodziny i gości. Nie wiem jak u Was ale u mnie babka obowiązkowo króluje na wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :)
Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
2 szkl mocnej herbaty (z 4 torebek)
100 g rodzynek
160 g miękkiego masła
niepełna szkl cukru
4 żółtka
kilka kropel aromatu rumowego
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder do posypania
Herbatę gotować ok 5 minut z rodzynkami. Rodzynki odcedzić, wszystko ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Następnie naprzemiennie dodawać po trochę herbaty i mąki. Na koniec wsypać rodzynki, wymieszać. Babkę piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
bardzo podoba mi się ta babka
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna babeczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPyszna babka! Zawsze zapomniam,że na bazie herbaty też można zrobić mega pyszne desery...
OdpowiedzUsuńOj można przygotować coś pysznego ;)
UsuńPyszniutka :D
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńBardzo ciekawy przepis wart uwagi i blog zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńDziekuję :)
OdpowiedzUsuń