poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami

Nie wiem jak u Was ale w moim domu mazurki, babki i serniki to obowiązkowe wypieki wielkanocne. Mazurki lubię z tego względu, że wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy a smakują wspaniale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. 
Do mojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę konfitury wiśniowej i różanej. 
Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :)





Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
spora szczypta soli

Dodatkowo:
słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży
biała czekolada
kilka białych bezików
łyżka płatków migdałowych
kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie
listki melisy do dekoracji



Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.

Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy.
Przechowuj w chłodnym miejscu.



5 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda! Ja co prawda za mazurkiem nie przepadam,ale babka i sernik to już jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dokładnie taki sam zestaw jest obowiązkowy :) a Twój mazurek prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka, sernik i mazurek - obowiązkowo, a jeśli czasu starczy to dodatkowo jakieś ciasto z bitą śmietaną :) Lubię duży wybór ciast :)
    Twój mazurek jest prześliczny :) Na pewno mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie udekorowany ten mazurek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu cudowny mazurek, bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)