środa, 12 kwietnia 2017

Ciasto kakaowe bez cukru i tłuszczu

Jak już wiecie staram się ograniczać słodycze choć nie jest to łatwe. Za bardzo je kocham <3 Dlatego też szperam po internecie w poszukiwaniu pomysłów na w miarę zdrowe desery. Bo niestety nie mogę sobie odmówić kawałeczka ciasta do niedzielnej kawy ;)
Ostatnio wypatrzyłam na blogu "Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru.
Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam!





150 g mąki pszennej (niepełna szkl.)
100 g zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka sody
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
2 jabłka
duży, dojrzały banan
50 g daktyli suszonych
mała garść suszonej żurawiny
mała garść rodzynków




Mąkę, orzechy, cynamon, sodę i kakao wymieszać w dużej misce. Daktyle pokroić i razem z rodzynkami i żurawiną wymieszać ze składnikami w misce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić.


4 komentarze:

  1. jakie apetyczne i do tego zdrowe ciacho, podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udane ciacho :) super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)