czwartek, 20 kwietnia 2017

Pasztet z fasoli z pistacjami

Pyszny pasztet z fasoli skradnie serca nie tylko wegetarianom. Osoby, które jedzą mięso nie zorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Naprawdę warto go upiec i cieszyć się wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa.



350g białej fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos
duża cebula
jabłko
2 ząbki czosnku
2/3 szkl płatków orkiszowych (ew. 1/2 szkl bułki tartej)
2/3 szkl oleju rzepakowego
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony pieprz
50 g solonych pistacji 



Fasolę opłukać i namoczyć w wodzie przez noc. Ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać jabłko i posiekany czosnek. Przesmażyć. Płatki zmielić. Do większego naczynia przełożyć fasolę, wlać olej, dodać mączkę z płatków orkiszowych (ewentualnie bułkę tartą), podsmażoną cebulkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec wmieszać pistacje. Keksówkę (24x11cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut aż się zarumieni. Ostudzić.

10 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim wykonaniem pasztetu. Zapewne jest smaczny i zdrowy! Na pewno postaram się go za jakiś czas wykonać! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet jest pyszny, polecam wypróbować ;)))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Z fasoli pasztetu jeszcze nie pieklam,była kasza jaglana,soczewica ale fasola jeszcze nie, pora nadrobić ;) Twój pasztet wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia :)
      Ja do tej pory upiekłam pasztet z fasoli i selera. Jakoś nie mogę się zabrać za mięsne ;) Ale z soczewicy jest następny w kolejce!

      Usuń
  3. to już kolejny raz ten pasztet zerka na mnie z blogowych zdjęć i chyba nie mam wyjścia, muszę go w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyab nie masz wyjścia ;) Gwarantuję, że jest pyszny :)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie, kiedyś spróbuje taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko dziękuję i polecam bo naprawdę warto :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)