piątek, 23 grudnia 2016

Łazanki z kapustą i grzybami

Jedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat.



op. makaronu łazanki
1/2 kg kapusty kiszonej
3 pieczarki
kilka suszonych grzybów leśnych
1/2 cebuli
2 łyżki masła
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz



Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać ok 1 szkl wody, dodać ziele ang. i liść laurowy, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu.
Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok 15 minut. Wlać do kapusty i gotować do miękkości i odparowania płynu.
W rondelku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania płynu. Usmażone pieczarki dodać pod koniec do kapusty, wymieszać.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kapustę wymieszać z makaronem, danie podawać gorące.

6 komentarzy:

  1. bardzo je lubię! Radosnych i smacznych świąt

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie łazanki, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńko!
    To mój niezapomniany smak z dzieciństwa- uwielbiam:)
    A już dziś życzę Tobie i Bliskim wszelkiej pomyślności w Nowym Roku, ale nade wszystko zdrówka, bo bezcenne:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)