Uwielbiam lato i czas spędzany poza miastem. Na takie wyprawy większe czy mniejsze, czy choćby nawet spotkanie przy grillu w ogrodzie warto upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla.
Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :)
Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki margaryny Optima Omega3
1 szkl ciepłego mleka
Nadzienie:
3 łyżki margaryny Optima Omega3
pęczek natki pietruszki
3-4 ząbki czosnku
Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki,
wymieszać. Mleko lekko podgrzać w garnuszku z margaryną. Do suchych składników wlać ciepłe mleko i jajko, wymieszać i wyrobić gładkie
i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Nadzienie: Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z natką i czosnkiem.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, posypać serem żółtym. Następnie pociąć na długie pasy a następnie na kwadraty o długości boku równej bokowi keksówki (27x8cm), w której upieczemy chlebek. Kwadraty układać jeden na drugim, nadzieniem do góry a ta z kolei układać pionowo w foremce wyścielonej papierem do pieczenia.
Bardzo apetyczne ten chlebek :) Bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńjaki ładny
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy chlebuś. Na pewno by mi posmakowal 😆
OdpowiedzUsuńMałgosiu myślę, że na pewno :)
Usuńpyszne są takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńZapewne przepyszny! :-)
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszny ;)
UsuńBardzo apetyczny chlebek Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńWspaniały i niezwykle smakowity chlebek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńależ on musi być aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńI to bardzo ;)
Usuń