poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sernik z porzeczkami i borówkami

Ostatnio mam straszną ochotę na serniki ;) Tym razem na wierzch dałam orzeźwiające porzeczki i borówki i zalałam je galaretką z czarnej porzeczki. Sernik po schłodzeniu jest idealnym deserem na letnie popołudnie z filiżanką kawy.. 

Do sernika pyszna kawka w filiżance "Diament Gold" od Porcelany Bogucice.... i czego chcieć więcej?



Sernik:
1 kg gotowego sera do serników
100g miękkiego masła
5 jajek
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy


2 galaretki o smaku czarnej porzeczki
1 szkl czerwonych porzeczek
1 szkl borówek
+ owoce do dekoracji





Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą.

Letnie owoce

11 komentarzy:

  1. Pyszny sernik. Esencja lata z tymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki :) Ja wczoraj robiłam na zimno ale z jogurtów i serków :) Idealny na upały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jogurtowe bez pieczenia tez pyszne :)

      Usuń
  3. Fantastyczny! Ja jestem fanką serników, niestety jako jedyna w mojej rodzinie więc rzadko je robię bo musiałabym zjeść całą blachę sama ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Szkoda, że nie możesz sobie częściej sprawiać takich sernikowych przyjemności...

      Usuń
  4. Kocham serniki, więc podkładam talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i kolorowo u Ciebie Asiu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)