sobota, 23 kwietnia 2016

Wiosenny bukiet sajgonek

Za oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;)
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepyszne, chrupiące, a co najważniejsze, zdrowe sajgonki ze świeżymi warzywami. W końcu od czegoś trzeba zacząć dietę ;)




4 płaty papieru ryżowego
mała marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 rzodkiewki
kawałek czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
op. kiełków rzodkiewki
2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe)
kilka liści sałaty do dekoracji
słodki sos chili




Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka.
Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile w wodzie, następnie kłaść na lekko natłuszczonej olejem desce do krojenia. Przeciąć na 2 równe półkola. Na każde z nich układać pokrojone warzywa i kiełki. Zwinąć w ruloniki tak aby warzywa wystawały poza papier ryżowy.
A niedużej miseczce ułożyć liście sałaty i pionowo sajgonki. Całość posypać prażonymi nasionami. Podawać z sosem chiili.


6 komentarzy:

  1. Asiu rewelacja!!! Powinnaś zgłosić się do MC :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko :) a MC nie dla mnie! ;)

      Usuń
    2. Ty chyba sobie żartujesz???? Powinnaś spróbować jak najbardziej. Jestem pewna że zaszłabyś daleko :)

      Usuń
    3. Stres by mnie zeżarł ;)))) ale dziękuję za miłe słowa Beatko! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super pomysł Asiu. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)