wtorek, 8 grudnia 2015

Rumowy keks

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc coraz częściej zastanawiacie się pewnie co przygotować aby zadowolić podniebienia rodziny. Keks z dodatkiem rumu i dużej ilości bakalii znajdzie na pewno wielu amatorów słodkich wypieków do kawy. 

Ciasto podałam na talerzyku "Antonio" z Porcelany Bogucice.




Ciasto:
250g margaryny
1 szkl cukru
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szcz. soli
4 łyżki rumu

1/2 szkl. mieszanki keksowej
2 garści suszonej żurawiny
garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej

Lukier:
1,5szkl przesianego cukru pudru
łyżka rumu

kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania




Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier. Polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)