Polędwiczkę podałam na półmisku "Julia Gold" od Porcelany Bogucice.
1 polędwiczka wieprzowa
mały por
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
mały por
2 łyżki przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól
świeżo zmielony pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Polędwiczkę umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w ok 1,5cm plastry. Każdy lekko rozbić dłonią. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. W szerokim rondlu na niewielkiej ilości oleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie.
Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.
Pyszny obiadek Asiu, zjadłabym
OdpowiedzUsuńAsieńko,
OdpowiedzUsuńTwoje danie aż prosi, aby go spróbować ;)
Smacznie pozdrawiam :)
Dziękuję Morgano, pozdrawiam :)
Usuń